Митническите власти са обещали да алармират турското транспортно министерство за проблема

Блокадата на ГКПП „Капитан Андреево” е вдигната. Това съобщи изпълнителният директор на „Автомобилна администрация” Валентин Божков, цитиран от агенция „Фокус”.


„Съгласували сме, че сме готови да приемем реципрочни мерки срещу чуждестранните превозвачи, включително на турските, в отговор на тази мярка”, заяви още Божков.


По думите му нещата, които пречат на българските превозвачи в Турция, са забавянията и времевите срокове.


От своя страна митническите власти са уверили, че ще алармират турското министерство на транспорта за поставения проблем и ще съдействат при последващи такива.

 

„Доволни сме, че най-накрая турската страна разбра, че има и други методи и други начини да защитим своя интерес. Уверението от тях е, че 15 или 20 дни, докато се състои срещата между двамата министри на транспорта на България и Турция, няма да има проблем с български автомобили”, заяви Илиян Филипов, член на Управителния съвет на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт.  


Той посочи, че спират блокадата, за да не се създава допълнително напрежение преди изборите и да не се политизира проблемът.


По думите му, ако се стигне до неправомерно задържане на български камион от страна на турските власти, границата край „Капитан Андреево” отново ще бъде брокирана.