Премиерът смята, че пълната забрана за пушене на закрито е крайна мярка

"България без дим" - тази кауза защитаваха стотици протестиращи пред Народното събрание в събота. Те настояват забраната за пушене на обществени места да остане в сила в сегашния си вариант. Петицията е подкрепена от над 60 хиляди души.


Пушачи, непушачи, лекари, пациенти, собственици на заведения и техни клиенти се събраха пред сградата на парламента, за да кажат, че дебатът за тютюнопушенето на закрити места е приключил точно преди една година.


Това е едно от лошите неща в нашия така наречен преход - че всяко едно ново правителство започва нещата отначало. Трябва някои неща като са направени, после да не се отменят, особено пък това”, коментира певецът Кирил Маричков.


Защитниците на забраната за пушене на закрити места прозряха икономически интереси зад идеите законът да се преразгледа. А в данните за вреди на бизнеса не вярват... Надяват се, че ветото ще остане в сегашния си вид. Защото, според тях, депутатите ще гласуват по съвест, а не по политически признак.


Въпреки че е пушач, премиерът Пламен Орешарски е противник на идеята да може да се пуши навсякъде. Той обаче смята, че сегашната пълна забрана трябва да се смекчи и да се намери балансът между двете крайности. Пред Дарик радио той обяви, че „балансираните решения обикновено са по-добри от крайните”.