През изминалите часове протести имаше в Истанбул и Анкара

Протестиращите в Турция пренебрегнаха призивите на премиера Ердоган за край на демонстрациите и отново излязоха по улиците на големите градове. Сблъсъци между противници на правителството и полицията имаше в Истанбул. Голяма демонстрация се проведе и в столицата Анкара.


В превърналата се в повод за протестите градинка Гези край площад „Таксим” вече има постоянен лагер на противниците на правителството. Те живеят в палатки, имат условия да готвят храната си и гледат филми на издигнат на площада екран.


По всичко личи, че протестиращите не смятат скоро да напуснат центъра на демонстрациите. През нощта отново имаше сблъсъци с полицията, водни струи и сълзотворен газ.


Протест имаше и в Анкара. Митингът беше ръководен от един от синдикатите в страната. Участниците в шествието поискаха освобождаването на всички арестувани протестиращи. А техният брой не е известен.


Според груби изчисления на лекари около 5 хиляди души са ранени от началото на протестите, но властите не дават официална статистика и за това.


Премиерът Реджеп Ердоган свика ръководството на управляващата партия на консултации в търсене на начин протестите да престанат.