Дъждът в Истанбул охлади страстите след поредна нощ на сблъсъци

След бурна нощ на ожесточени стълкновения с протестиращите защитници на парка „Гези” турските полицаи решиха да свалят малко напрежението и си спретнаха футболен мач до паметника на Ататюрк на площад „Таксим”, съобщи Анадолската агенция.

 

Иначе дъждът, който вали от сутринта в Истанбул, поохлади страстите, предаде РИА Новости. Докато полицаите се забавляваха с топката, повечето демонстранти се увиха в дъждобрани, а общинските служби по чистотата използваха затишието да заличат част от надписите и лозунгите, украсили входа на метростанцията под площада. Междувременно всички пътища в района на „Таксим” бяха отворени за автомобилите на градския транспорт.

 

При последната си офанзива частите за борба с безредиците успяха да окупират отново превърналия се в символ на антиправителствените протести площад. Новата демонстрация на сила от страна на властите идва часове преди планираната среща на премиера Реджеп Тайип Ердоган с представители на протестиращите. Във вторник той предупреди, че толерантността му вече е на изчерпване.

 

Управляващите заявиха, че протестите вече нямат нищо общо със защитата на природата и обвиняват за безредиците провокатори и членове на маргинални политически и други организации. Демонстрациите избухнаха първоначално срещу застрояването на парка „Гези”, но прераснаха в изблик на недоволство срещу цялостната политика на правителството и все по-авторитарното управление на Ердоган.