Под документа са се подписали юристи, журналисти, еколози, преподаватели

Повече от 60 юристи, представители на НПО, деятели на културата, преподаватели, журналисти и еколози подписаха уставна декларация Харта за разграждане на плутократичния модел на българската държава.


Според документа едни от най-сериозните проблеми на държавата са корупцията, корпоративните картели, неуспешната борба с престъпността, проблемната медийна среда. 

 

"Казусът "Пеевски" оголва задълбочаващото се обземане на политическата система, медиите, правосъдието, националната сигурност и банковия сектор от мрежа на скрити зависимости, която не признава върховенството на закона и разделението на властите, изпразва институциите от демократична легитимност и подменя обществения интерес с корупция и морална разруха. Не е случайна грешка на симулативния политически модел и назначаването на Волен Сидеров за председател на парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика", пише в началото на хартата.


Експертите представят и предложения за създаването на работни групи, които „да анализират законодателството по отношение на възможностите на полицейските и други служби за злоупотреба с гражданските свободи, да изготвят концепция за управление на публичните средства, мерки за защита на медийната свобода”.


Всички подробности около съдържанието на документа можете да намерите на сайта www.harta2013.eu