Според нея отделен номер трябва да замени 112 при медицински случаи

До есента ще бъдат предложени нормативни промени за връщането на училищните лекари. Това обяви здравният министър Таня Андреева след среща с бащата на 11-годишния Теодор. 


11-годишното дете почина в двора на столичното 81-во училище в началото на май. Учителят по физическо и училищната медицинската сестра, които му оказват първа помощ, не успяват да го спасят. Според родителите, смъртта е настъпила, защото спешният екип се забавил. Въпреки това, два месеца по-късно проверката на медицинския одит не отчита нарушения. 


„Има данни, които много ме смущават и аз си споделих с министъра – за начина на отреагиране – подаден е сигналът в Спешна помощ, след това на диспечер, след това на Спешна помощ и през цялото това време са се загубили около 10 минути лутане. Другото, което ме смущава е, че линейката е била напълно оборудвана, а лекарката признава при разпита, че не е била оборудвана”, отбеляза бащата на починалото момче.


„Освен че тази проверка трябва да бъде повторена, министерството трябва да изиска от спешния център в София подробен анализ на всички действия, които тогава са се случвали и на всички записи от 112 и спешния център. За да мога да кажа, че има грешка или не и да защитя колегите си, трябва да съм сигурна, че всичко е направено по правилата”, обясни министър Андреева.


Здравният министър настоява и да се възстановят училищните лекари, като предложението за нормативна промяна ще бъде внесено до есента.


„Мисля, че всеки от нас е убеден, че нашите деца в училищата и детските градини трябва да са защитени. Безспорен е фактът, че няма кой да окаже помощ на дечицата в спешни случаи – както се е случило с Теди”, обоснова се д-р Таня Андреева.


Здравният министър твърди, че е необходим и отделен номер, който да замени 112 при медицински случаи. По думите на Таня Андреева, въпреки заявките на служебния министър конферентната връзка между диспечерите на единния номер и спешните центрове все още не работела.


Според д-р Таня Андреева линейките на Спешна помощ трябва изцяло да се оборудват с всичко необходимо за реанимация на пациентите.