Въпреки обвиненията Пламен Цеков обяви още във вторник, че няма да подава оставка

Пациентски и съсловни организации продължават да искат оставката на шефа на Здравната каса Пламен Цеков. На среща със здравния министър Таня Андреева те се оплакаха, че институцията е управлявана лошо, липсвали прозрачност, комуникация и информация за случващото се в Касата.


Противно на правилото, на първата си официална среща с медиите, основна тема за здравния министър бяха не приоритетите, а проблемите. Присъстващите на срещата бяха единодушни – основният повод за притеснение бил директорът на Здравноосигурителната каса. Според Таня Андреева било особено обезпокоително, че никой не знаел какво се случва в институция с бюджет от почти 3 милиарда.


По думите на здравния министър не само д-р Цеков не дава каквато и да било информация, но и Касата не знае какво става.

 
По данни на директора на болница "Света Анна" - д-р Димитров, парите, които Касата отчита се разминават със сумите, които болниците действително получават. За миналата година например отчетите на Касата сочели, че на „Света Анна” са преведени 20 000 лева по-малко от действителната сума.


Д-р Димитров, че си обяснява това като „натаманяване на цифри”.


От д-р Цеков се оплакаха и представители на Надзорния съвет на институцията. Според Пламен Таушанов материалите, с които работят членовете на надзора, са непълни и неточни.  


„Така не може да се работи. Вместо да имаме обективна картина върху фактите, за да вземем решенията, ние не можем да вземем правилно решение. Затова като се взимат едни пари от бюджет ние не виждаме справка реално има ли ги, няма ли ги, над лимитни ли са, нямаме разрез на сумите, които трябва да се похарчват”, обясни Таушанов.  


Въпреки обвиненията Пламен Цеков обяви още във вторник, че няма да подава оставка. Според него нямало нарушения при финансирането на Касата, а здравните институции работели безпроблемно.


"Аз изпълнявам служебните си задължения, както са регламентирани в договора ми и съгласно законите", категоричен бе Цеков.


В четвъртък, 4 юли, парламентът ще гледа като първа точка предсрочното прекратяване на мандата на Пламен Цеков.