Тръба отвежда свеж въздух до затрупаните, съобщи министър Драгомир Стойнев

Четирима миньори бяха затрупани в мина Ораново в района на Благоевград. Двама са загинали, други двама остават блокирани под земята. Спасителите все още не са достигнали до тях.

 

Наноси от кал и вода са затрупали работниците тази сутрин. Трагедията допълни черната статистика в мина Ораново след три взрива през последните няколко години. Инцидентът е станал малко след 9 часа, но сигналът е подаден едва след 11. При звука на сирените, десетки близки на работещите в мината дойдоха на място с надежда да чуят новини. Такива обаче липсваха.

 

Точна информация нямаше и директорът на Районната здравна инспекция в Благоевград д-р Огнян Чилев, който научил за загиналите от медиите. Областният управител, началникът на пожарната и енергийният министър дойдоха на място, но не дадоха сведения на чакащите десетки близки и роднини.

 

Енергийният министър Драгомир Стойнев изказа съболезнования на близките на двамата загинали и коментира пред Нова ТВ закъснението в сигнала за аварията. По думите му той е подаден час и половина по-късно към МВР, но когато инцидентът е станал, към 9:45 веднага е алармирана аварийната спасителна служба.

 

„За съжаление тя се намира в Бобов дол. Разстоянието до тук е близо 50 км и за да дойдат до тук им трябва приблизително един час”, обясни Стойнев и добави, че техниката, с която разполагат спасителите е „крайно незадоволителна и е доста срамно в 21 век да боравим с такива методи”.

 

„В момента се прави всичко възможно. Влезнал е и втори специализиран екип. Вътре има и една смяна”, каза още министърът на енергетиката. По думите му в момента спасителите събират с кофи и на ръце кал, глина и скали. „Все още не можем да достигнем до тях, но е прокарана специална тръба със свеж въздух. Прави се всичко, за да достигнем до миньорите”.

 

Стойнев коментира и многото инциденти в рудник Ораново, като заяви, че предстоят проверки, но отбеляза, че е важно да има резултати от тях, защото никой не носи отговорност, което „повече не може да продължава”.

 

След часове чакане днес, хората чуха имената на затрупаните – Николай Михайлов, Иван Лазаров, Асен Стойнев и Христо Младенов. Млада жена, която не чу името на своя съпруг, не издържа на шока и припадна. Шефът на пожарната единствен се осмели да съобщи черната вест. „Към момента е констатирана смъртта на двама от миньорите като спасителните дейности продължават”, обяви Георги Пармаков.

 

29-годишен мъж е настанен в реанимацията на благоевградската болница, защото му прилошало, докато откопавал колегите си. По-рано пред Нова ТВ директорът на болницата д-р Александър Костов каза, че Бойко Ружински е вдишал газ метан.

 

Подробности за инцидента в рудник Ораново ще научите от видеото.

 

Репортер: Екатерина Николова