Причините за инцидента не се съобщават

Все още не е ясна съдбата на двама от четиримата миньори, които останаха под земята при инцидент в мина Ораново във вторник. 

 

Двама от мъжете загинаха, а търсенето на другите двама продължи. 

 

Все още тече операцията по спасяването им, но причини за инцидента не се съобщават.

 

"Нещата се извършват по правилника за безопасност, за да се избегнат повече инциденти", заяви управителят Валери Манов. Той е категоричен, че вчера, когато е станал инцидентът, също се е работило според правилника. 

 

Какво се случва в мина ”Ораново”"На всеки 3 месеца ни проверяват от Инспекцията по труда", заяви Манов. Той обеща помощ на потърпевшите семейства. 

 

Спасителните работи продължиха през цялата нощ, продължават и в момента. Екипът е стигнал до огромна скала и се чака техника, която трябва да я разруши, за да се достигне до двамата миньори”, каза в „Здравей, България” социалният министър Хасан Адемов. 

 

Той съобщи, че прокуратурата е образувала досъдебно производство за изясняване на фактите за инцидента. „Със сигурност има виновни и те ще носят отговорността си”, добави той.

 

Спасителните действия продължават„Докато не се стигне до двамата заградени, има шансове те да са живи, колкото и минимални да са те. Не се знае какво е тяхното състояние. Няма информация дали тази тръба, по която се подава свеж въздух, е стигнала до тях”, добави още Адемов. 

 

Това е трети инцидент в тази мина. През 2010 година е сезирана прокуратурата, но проверката тогава не е установила нарушения. 

 

Собствениците на рудника ще обезщетят семействата на загиналите. Еднократна помощ за близките ще бъде предоставена и от държавата, а Министерският съвет се очаква да вземе решение за подкрепа на семействата.

 

Повече по темата гледайте във видеото.