Преди дни гимнастичката Силвия Митева спечели бронзов медал от Универсиадата в Казан

През седмицата гимнастичката Силвия Митева спечели за България бронзов медал от Универсиадата в Казан. В колекцията на едно от "златните момичета" на художествената гимнастика присъстват медали от световни първенства, европейски първенства и Световната купа. През изминалото лято Силвия зае 8-мо място на Олимпийските игри в Лондон. Само от началото на тази година пък българката се нареди четири пъти втора и веднъж трета в различните етапи на турнира Гран При. 27-годишната русенка се състазава от 6-годишна, като нейн треньор от самото начало е майка й. Но тя не е единствения повод за национална гордост в спорта.


Станка Златева е първата българка участничка на Олимпийски игри в женската борба. Носителка е на два сребърни олимпийски медела - от Пекин 2008 г. и Лондон 2012 г., петкратна световна и шесткратна европейска шампионка. Три пъти е избирана за спортист номер 1 на България и веднъж за спортист номер 1 на Балканите. Единственият златен медал, който липсва в колекцията й е олимпийския. След като не успява да го спечели на последните Олимпийски игри в Лондон през миналото лято, Станка е на път да се откаже от спортната си кариера.


Ивет Лалова пък е най-бързата бяла жена на планената. Европейска шампионка - на 100 и 200 м. 2004 г. е емблематична за кариерата на Ивет - благодарение на постиженията си, се нарежда на 6-то място във вечната световна ранглиста, а само два месеца по-късно, на олимпиадата в Атина, заема 4-то място на 100 м. През 2005 г. обаче чупи крак. Въпреки тежката контузия, не минават и две години и Ивет е отново на пистата, а на 13-и юни тази година спечели Диаментената лига в Осло.


Цветана Пиронкова е най-високо поставената представителка на женския тенис. През 2010 г. стана първата българка, която достигна до полуфинал в турнира от Големия шлем Уимбълдън. Това й осигурява 31-во място в Световната ранглиста. Зад гърба си Цвети може да се похвали с победи над Виктория Азаренка и Винъс Уилямс.


Повече по темата гледайте във видеото.