Термометрите отчетоха до 38 градуса днес

"Код жълто" в 5 области на Северна и Югозападна България заради опасно високи температури беше обявен днес. Във Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска и Благоевградска област беше най-горещо. Термометрите там отчитаха между 36 и 38 градуса.

 

За понеделник също е обявен код „жълто” в цялата страна, а в областите Видин, Монтана, Враца и Плевен предупреждението е дори „оранжево”, което означава, че жегите ще бъдат много опасни за здравето ни.

 

Заради високите температури се въвежда забрана за движение на тежкотоварни автомобили по републиканските пътища, при температури над 35 градуса от 13:00 до 21:00 часа.

 

В началото на новата седмица ще остане много горещо. Температурите ще са още по-високи и на места ще достигнат 40 градуса. Добрата новина е, че в средата на седмицата се очаква леко захлаждане.

 

Тази година жегата съвпадна с астрономическите горещници, които се отбелязват на 28, 29 и 30 юли. Разликата между тях и наложилите се 15, 16 и 17 юли се обяснява с преминаването към Юлианския календар, който с времето се отдалечава от Григорианския заради повечето високосни години в него.

 

Според синоптиците всяка година има такива периоди, в които температурите са по-високи от обичайните, особено през последните 8 - 9 години. Те се дължат на пренос на по-топли въздушни маси. Тази година те идват от запад.