Малко след 23 часа мъж е заявил, че в рудника има авария, в която са пострадали трима миньори

Фалшив сигнал за поредна трагедия в рудник „Ораново” до Симитли вдигна на крак полиция и спасители и уплаши местните хора. 


Късно снощи мъж, представил се като професор Попникола Батурски, се обадил на телефон 112 и съобщил, че в мината има тежка авария и трима пострадали работници. За щастие, това не се оказа вярно.


Веднага след сигнала към рудника тръгнали линейки и пожарни екипи. От полицията обаче ги върнали. 


Полицаите са засекли номера, от който е дошло обаждането. Оказало се, че това 37-годишен мъж е от село Полето, който е познавал загиналите в „Ораново”. Той е бивш миньор и има психични проблеми.  

 

След изваждане телата на двамата затрупани миньори рудникът спря работа, но е в авариен режим, за поддържане вентилацията в галериите.

 

За 16 дни петима миньори загубиха живота си в рудник „Ораново". На 16 юли след срутване в галерия под земята останаха затрупани четирима работници. Телата на двама от тях - Асен Стойнев и Христо Младенов, бяха намерени още същия ден, а на другите двама - Иван Лазаров и Николай Михайлов, след 18-дневна спасителна акция. Ден преди да бъдат намерени затрупаните миньори от инфаркт в рудника почина 49-годишният Асен Грънчаров.