Ако концесията на рудника бъде отнета, 300 семейства остават без препитание

Утре, 5-и август, е ден на национален траур след трагедията в мина „Ораново”. Националните флагове на всички институции ще бъдат свалени наполовина, забранени са и всякакви масови увеселителни мероприятия. 


След шока от случилото се под земята, миньорите от района на Симитли са изправени пред друга реалност - ако концесията на рудника бъде отнета, те ще останат без работа. В „Ораново” се трудят около 300 души. За тях и семействата им няма много алтернативи за прехрана.

 

Трагедията е уплашила местните хора, но грижата за хляба все още е водеща. Ако мината затвори – стотици остават без работа. Алтернатива в региона – няма. Мнението подкрепят и пенсионираните миньори. И те са шокирани от случилото се в рудника, но знаят от опит какво е да останеш без работа.


Въпреки желанието да запазят работата си, вероятно е скоро рудникът да спре да работи. Преди дни енергийният министър Драгомир Стойнев заяви, че ще спре концесията на мината и съответно нейната дейност, докато условията на труд не станат безопасни. Така около 300 души ще останат без работа. Министърът обаче не уточни каква ще е съдбата на миньорите.


Без конкретно решение все още са и синдикатите. Според тях мината не може да бъде затворена толкова лесно, защото само няколко дни без екипи под земята ще доведат до саморазрушаването на рудника. 


Освен в злополучната 64-а подетажна галерия за момента дейността в рудника не е забранена. От ръководството обявиха, че в мината известно време няма да има добив на въглища, но хората ще продължат да работят – за закрепване на участъците и ремонт на машините.