България е и една от държавите с най-малък брой полицейски служители

Общият брой на регистрираните престъпления в Европейския съюз е намалял за период от пет години – между 2005-а и 2010-а година. Това сочат данните на Евростат за престъпността в Евросъюза. 

 

В същото време всички сфери, в които през последните години се реализират доходи в България, са използвани от организирани престъпни групи и за пране на пари, твърдят от Американското бюро за борба с наркотиците – ДЕА. 

 

Според бюрото за борба с наркотиците към Държавния департамент на САЩ,  на практика няма област, в която организираната престъпност да не се е разпростряла, за да изпере парите си от наркотици, проституция, контрабанда и оръжие. Данните на спецагентите сочат, че в България за прикритие най-често се използват казина, нощни клубове, автокъщи и търговци на едро

 

А причините прането на мръсни капитали да процъфтява у нас са големият дял на сивата икономика и високият дял на кешовите плащания. Въпреки това кризата се отразила върху желанието на криминални групи да използват български фирми за пране на пари, тъй като печалбата им е намаляла. 

 

Статистиката на Евростат сочи, че от 2005-а до 2010-а броят на регистрираните престъпления сериозно спада. У нас през 2009-а техният брой е бил около 138 хиляди, докато 10 години преди това те са били около 160 хиляди. 

 

В същото време обаче за последните пет години, в България се отчита сериозен спад и на осъдителните присъди. Ако през 2008 година 60% от влезлите в съда дела са завършили с осъдителна присъда, то през 2012 година 49% от всички подсъдими са чули „виновен”. 

 

 

България държи челно място в класацията за най-нисък брой крадени автомобили в рамките на ЕС – първото място е за Люксембург – с 367 откраднати коли, следва Малта - с 370 и България - с около 480. 

 

България е и една от държавите с най-малък брой полицейски служители. У нас има около 29 хиляди униформени, докато в Италия те са 276 хиляди, в Германия - 243 хиляди и в Испания - 240 хиляди.