Потърпевши се оплакаха от възможни нередности и укриване на пари

Появиха се съмнения в злоупотреба с парите, които държавата отпуска на социално слабите за декодери във връзка с цифровизацията. Хората се оплакват, че на ваучерите пише 60 лева, а в магазините им дават много по-евтини устройства. На стелажите в магазините има няколко модела – австрийски, с цени между 50 и 59 лева, и китайски – от 39 лева. 

 

От магазините обаче настояват да бъдат закупени по-евтините варианти. Това кара хората да се чудят къде отиват останалите 21 лева от предоставените пари. 

 


От ресорното министерство обясниха, че договорите с трите фирми-изпълнители са сключени на база най-ниска цена. „Ако изпълнителят е предложил цена от 39 лева на декодиращото устройство, на такава стойност ще бъде предоставено то и ще бъде осребрен ваучера на търговеца”, каза Калина Димитрова от Дирекция "Съобщения" към МТИТС

 


Така без значение на каква стойност е ваучера, се дава стоката, с която магазина е спечелил търга - в случая за 39 лева. Няма как да има злоупотреба с остатъка от 21 лева до пълната сума на ваучера - тази разлика остава в държавната хазна”, допълни Димитрова. 
 

 

Повече по темата вижте във видеото.