Росен Плевнелиев обяви, че ще атакува закона и пред Конституционния съд

След като депутатите отхвърлиха ветото на президента върху промените в Закона за СРС-тата, Росен Плевнелиев обяви, че ще атакува закона и пред Конституционния съд. 

 

Преди да стане ясно това намерение, министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев свика пресконференция, на която представи своя екшън план за налагане на по- голям контрол върху използването на специални разузнавателни средства. 

 

Президентът Плевнелиев е против промените, които дадоха големи правомощия на възстановеното Бюро за контрол над използването на СРС-та и ресорната парламентарна комисия. Според него тези текстове заплашват независимостта на съдебната власт.

 

Президентът обаче прие промените, с които службата за подслушване СДОТО беше извадена от МВР и превърната в отделна агенция. Седмица след промените новият директор на тази служба вече е готов с подробен план как да се спре течът на записи. 

 

Първата стъпка е налагане на пълен контрол върху прилагането на специални разузнавателни средства.

 

„Имаше една сива зона, в която документирането не е на необходимото ниво. Въвежда се и ред за използване на СРС-та, за да се знае къде, от кого и за какво се използват те”, обясни шефът на СДОТО Цветан Китов.

 

Втората стъпка е в това, че МВР ще слага воден знак на всеки запис, направен със СРС.

 

„Водната марка ще остава дори ако се взема само фрагмент от файла. Опитът за премахването му води до унищожаване или повреждане на файла”, заяви Цветан Китов.

 

Трета стъпка е монтиране на GPS и налагане на пълен контрол над движението на мобилната техника за подслушване. Именно заради тези бусове бившият вътрешен министър е обвиняем, а прокуратурата втори месец разследва дали с тях са били подслушвани нерегламентирано политици, бизнесмени и общественици.

 

„След реализирането на програмата няма да има възможност за нерегламентирано използване на СРС-та от службите. Както и че ако някой го направи, то контролът ще може да го намери и да понесе отговорност”ы заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев.