Според него трябва да е ясно разписано кой колко получава

Президентът Росен Плевнелиев връща за повторно разглеждане някои от текстовете по актуализацията на бюджета за 2013 година, обяви самият той. 

 

Не приемам да се спекулира с гражданите, които са в тежко положение - социалният пакет от актуализацията е една много малка част, коментира държавният глава.

 

"Наложеното от мен вето е частично. Връщам тесктове, свързани с приходите, разходите и с предвидения нов дълг", подчерта президентът.

 

По думите му, ако погледнем поетите ангажименти на правителството за борба с контрабандата, за повече приходи, в тази актуализация ще видим точно обратното. 

 

Нищо от записаното в мотивите и изговреното в парламента във връзка с актуализацията, не се предвижда в закона. Правителството може да изхарчи парите, както намери за добре, смята Плевнелиев. 

Ако в парламента наистина решат да прекратят своята отпуска, аз си свърших работата за два дни, те ще имат един месец.
- Росен Плевнелиев

 

Според него трябва да е ясно разписано кой колко получава.

 

Това, което прави впечатление в Закона, е по отношение на задълженията на общините - няма и дума за тях, твърди държавният глава. Той обясни, че са планирани средства за непредвидени пера. 

 

Президентът налага вето и върху предвидената възможност да се вземе дълг до 1 милиард лева. „Не съм против вземането на този дълг, ако средствата се използват за политики и реформи за заетост и конкурентоспособност. Против съм начина, по който се планира кредитът да бъде изхарчен - за текущи разходи”, уточни той. 

 

Въпросите към ПлевнелиевСпоред него разходите и дефицитът трябва да бъдат под контрол. 

 

„Това са моите аргументи, те са принципни”, подчерта държавният глава. 

 

Той изтъкна, че президентът има право да налага вето и по целесъобразност. 

 

Добре е да има баланс на властите и да се чуят аргументите на всички, подчерта Росен Плевнелиев.

 

„Въпреки опитите да ми се прехвърля отговорността за неща, с които управляващите не могат да се справят, аз ще поема отговорността си”, каза той. В тази връзка Плевнелиев видя опити да бъде очернен. 

 

Що се отнася до актуализацията на бюджета през 2010 година, Плевнелиев обясни, че тогава парите са били „разписани до последния лев”.

 

Обобщение на решението на ПлевнелиевРазходите трябва да бъдат прозрачни. Ако едно министерство получава допълнителни пари, трябва да каже за какво ще ги изхарчи, коментира президентът.  

 

„Вярвам, че публичните ресурси трябва да си изразходват прозрачно. Не съм аз този, който разделя нацията. Категорично съм за повече дебати и аргументи”, отвърна Плевнелиев на въпрос дали с ветото ще бъде туширано социалното напрежение. 

 

Той допълни: "Ако в парламента наистина решат да прекратят своята отпуска, аз си свърших работата за два дни, те ще имат един месец".

 

„Разбрах, че имам три любовници, които нямам, разбрах, че имам сметки в офшорни фирми, които нямам, разбрах, че съм ощетил германските си партньори си 1 милион лева, напротив - не съм и с тях сме в перфектни отношения”, коментира Плевнелиев евентуалните негативни коментари за ветото. Той изрази притеснение, че точно сега пари от искания заем ще отидат в офшорни фирми. 

 

Ваканцията на депутатите няма да бъде прекъсвана заради ветото върху актуализацията на бюджета. Това стана ясно още преди дни от изказване на председателя на Парламента Михаил Миков. Това означава, че повторното разглеждане и гласуване на текстовете остава за септември.