Новият владика ще бъде избран до Димитровден

Варна ще има нов митрополит до Димитровден. Това съобщи доростолският митрополит Амвросий, който е временен заместник на покойния владика Кирил.

 

Духовникът потвърди, че след неочакваната смърт на варненския митрополит, в епархията са открити липси на пари и свещи.

 

Ревизията след смъртта на митрополит Кирил установява липси, за които отговаря уволнената деловодителка Тони Добрева.

 

Същия ден, когато пристигнах, ми дадоха тази докладна записка с резултатите, но те са описвали имуществото, за което тази служителка отговаря”, обясни митрополит Амвросий.

 

По първоначална информация липсват голяма сума пари и десетки килограми свещи.

 

Просто са неосчетоводени и трябва да се разбере тя ли е пропуснала или какво е станало. В момента между документите и това, което е налично, се получава разлика. Оставете новият митрополит като дойде да си изясни тези неща”, заяви митрополит Амвросий.

 

Новият владика ще реши да има ли дело заради липсите срещу уволнената служителка. 

 

Съветът, на който ще стане ясно кого предлагат за нов владика, ще се проведе на 24 септември. За първи път обаче митрополит Амвросий призна, че е получил специален знак да поеме наместничеството във Варна. Осем дни след смъртта на митрополит Кирил и ден преди спешния съвет в Светия синод за избор на нов негов заместник,  Амвросий получава странна поща.

 

Отварям плика и вътре едно писмо, подписано от дядо Кирил. Интересно, че писмото е изпратено на 5-ти, печатът от Варна е на 5-ти, получено е на 8-ми в Силистра, но аз го получавам на 16-ти. Поканил ме за службата за царското семейство. И в мен тогава се появи такава мисъл – дядо Кирил ме вика аз да застана тука”, заяви владиката.