Унгарецът Ласло Чатари оглавяваше списъка на центъра "Симон Визентал"

На 98 години почина Ласло Чатари. Унгарецът оглавяваше изготвения от центъра "Симон Визентал" списък с най-издирваните нацистки военнопрестъпници.

 

Чатари е починал в болница в събота сутринта след боледуване от пневмония, съобщи неговият адвокат, цитиран от унгарските медии и от Франс прес.

 

Предполага се, че Чатари е взел активно участие в депортирането на хиляди евреи от днешна Словакия в лагерите на смъртта през Втората световна война.

 

Осъден задочно на смърт през 1948 г., унгарецът успява да избяга в Канада, където живее и се препитава като търговец на картини до 90-те години, когато канадските власти го лишават от гражданство. След това се връща в Унгария, където през 2011 г. започна разследване срещу него, базирано на данни, предоставени от центъра "Симон Визентал".

 

През юни тази година унгарската прокуратура му повдигна обвинение, свързано с участието му в депортирането на евреи от гетото в град Кошице. Пред съда Ласло Чатари отхвърли всички обвинения, а междувременно бе поставен под домашен арест.