Най-много са поевтинели здравеопазването, жилищните наеми, водата и тока

За пети пореден месец статистиката отчита дефлация. За юли тя е половин процент. На годишна база обаче се отчита поскъпване от 0,5%.

 

Най-много са поевтинели здравеопазването, жилищните наеми, водата и тока - с над 3%. При храните най-голям спад през юли отбелязват зеленчуците. Намалението на месечна база е с над 12%, показват данните на националната статистика. 

 

Облеклото и обувките също са отбелязали спад с 2.5% през юли спрямо предходния месец. Така  положителните страни на дефлацията са в  поевтиняването на много стоки, казват специалистите.

 

Семействата, които сега са избрали да почиват и то с пари назаем, може да изпитат и по-негатвната страна на дефлацията в страната. Първо - цените  не само не са намалели, но и са се увеличили в последните месеци в сектора на туризма. Второ, дългът който семейството ще трябва да плати, ще бъде по-голям, твърдят икономистите.

 

За пазара на труда дефлацията би имала негативно  отражение, само ако се запази в по-дълги периоди и се задълбочи, казват експертите.