От септември влизат в сила и нова правила за електромерите

Промени в няколко закона трябва да сложат край на спирането на тока без предупреждение, ако не сме си платили сметката. Трябва да отпадне и таксата за повторно включване, както и да стане по-лесно оспорване на сметки за ток и парно, с които не сме съгласни. От септември влизат в сила и нова правила за електромерите. 

 

Ако не сте си платили сметката за тока в срок, може да останете на тъмно във всеки един момент. Идеята на бъдещите промени е на това да се сложи край и наказателното спиране на електричеството да става само след изрично предупреждение.

 

„Не искам повече в България хората да стоят по 3-4 дни без ток, защото някой своеволно е решил да им го спре”, заяви заместник-председателят на Комисията по енергетика Явор Куюмджиев.

 

3-4 дни е редовният срок за включване обратно към електропреносната мрежа. То струва на потребителя 45 лева, а за бърза услуга се дължат 70 лева. Тези такси са незаконни и затова трябва да отпаднат, смятат вносителите на предложенията за бъдещите промени.

 

Друго намерение е потребителите да не плащат сметката си например за ток или парно, ако тя надвишава с над 30 % дължимото за предишния месец. При това положение доставчикът ще трябва да докаже, че клиентът му наистина е употребил това количество. А ако не може, ще трябва да коригира сумата - без жалби и разходки на гражданите по гишета. 

 

Има и обещание за контрол на качеството и санкции.

 

„За мен е непонятно как е възможно в 21 век и в държава–член на ЕС на места да има такова топлоподаване от около 100 волта, че да може гражданите да си пуснат само печката или телевизора, но в никакъв случай и двете едновременно”, заяви Явор Куюмджиев. 

 

Очаква се и по-улеснена процедура гражданите да поискат подмяна или проверка на електромера си, ако имат съмнения в показанията му. Сега потребителят няма право да демонтира сам уредите, тъй като те не са негова собственост.

 

Същевременно ако енергодружеството открие нередност в уреда, служебното начисление на енергия се пише на нашия гръб, макар и съседът ни да се е вързал към нас. 

 

Според асоциация „Активни потребители” е редно служебното начисляване на енергия да става само при доказана вина на клиента. 

 

Повече гледайте във видеото!