Теренът под тях е реституиран, но след дълга съдебна битка магистратите го върнаха на НСА

Десетки семейства може да загубят домовете си, построени на морския бряг между Несебър и Равда. Причината е, че теренът под тях е реституиран, но след дълга съдебна битка магистратите го върнаха на Националната спортна академия

 

Утре съдия изпълнител  въвежда висшето училище във владение. 

 

Парцелът е с обща площ от 2400 квадратни метра. Решението на Бургаския окръжен съд е окончателно.

 

Спорният терен се намира на входа на водната учебно-спортна база между Равда и Несебър. Парцелът от 600 квадратни метра с едно бунгало бил реституиран през 2002 година. Академията твърди, че теренът, който бил окрупнен четири пъти, е неин и от тогава се бори за него.

 

В същото време там вече е построена сграда с 50 апартамента.

 

„Тези хора са купили апартаменти с част от земята и сега се оказва, че земята не е тяхна, че на тях им е продаден имот от несобственик”, обясни доц. Христо Константинов – ръководител катедра „Водни спортове” на НСА.

 

Всеки от собствениците е платил по над 100 000 лева за апартамент на морето. Те научиха от екипа ни, че утре в сградата влиза съдия-изпълнител.

 

Според решението на съда теренът трябва да бъде изчистен от всичко върху него. Това, според юристи на спортната академия, означава разрушаване на сградата

 

„Разбираме тези хора, които в момента са закупили апартаменти, но това в края на краищата е едно правно решение. Разбира се те ще имат после правото да заведат дела”, заяви ректорът на НСА доц. д-р Пенчо Гешев.

 

Решението не е обжалвано от собственика, строил сградата. 

 

В момента НСА води дела за още около 100 декара земи по морето.