Допълнителното доброволно осигуряване обаче ще поскъпне с поне 2%

Здравните вноски няма да се променят. И до 2020-та година ще плащаме толкова, колкото и в момента. Това е записано в новия проект на здравна стратегия.

 

Допълнителното доброволно здравно осигуряване обаче, ще поскъпне с поне 2%, прогнозират частните фондове. Причината е, че те стават застрахователни дружества и ще се облагат с допълнителен данък.

 

Моментният, непосредствен ефект е увеличаване на здравната застраховка с 2%. Ако човек извади парите от джоба си е възможно тези 2% да се окажат някаква бариера. Ако погледнем върху държавния бюджет, едва ли при оборот от 40 милиона той ще бъде стабилизиран с данък от 2%", каза д-р Мими Виткова.

 

Според пациентски организации, поскъпването нямало да се усети чувствително, а частните осигурители щели да повишат качеството на услугите си.

 

Доброволните фондове, преди да се прелицензират като застрахователни, също работеха и предлагаха вид застраховане – година за година, без лична осигурителна сметка, без възможност за натрупване. Така че промяната се състои в това, че те трябва да покажат по-голяма сума пари налична, за бъдат застрахователи” сподели д-р Стойчо Кацаров.

 

От здравните фондове обясняват, че като застрахователи, те ще обезпечават пациентите за реализиран риск. А именно - когато става дума за медицински дейности, те ще плащат лечението на претърпяна травма или заболяване. В момента голяма част от дейността им е насочена и към профилактика.

 

Твърде възможно е тази дейност, която е доста сериозна организационна дейност, за застрахователите да изглежда неатрактивна и по-нататък в услугите, които те предлагат, тази дейност да отпадне постепенно”, каза д-р Виткова.