За момента няма опасност за намиращите се в района населени места

Две цистерни с пропан-бутан се взривиха на жп линия в близост до с. Езерово, Варненско. Те са били част от влакова композиция. Инцидентът е станал в 16:00 часа при преливане на газ от една цистерна в друга. Скъсан маркуч е причинил искра, след което е въникнал взривът. Около 18:30 часа обаче се е взривила втора цистерна от композицията.

 

Общо 11 души са пострадали в резултат на произшествието. Един работник е в критично състояние с над 90% изгаряния по тялото. При взрива са ранени още четирима души, които са с по-леки наранявания.

 

Кореспондентите на Нова ТВ във Варна съобщиха, че още седем души са пострадали при втория взрив. Ранените пожарникари бяха приети във Военноморската болница във Варна със сериозни изгаряния по откритите части на тялото. По техни думи ударната вълна е била много силна. Пострадали са всички в близост до цистерната.

Към 23:00 часа пожарникарите все още не са успяли да потушат пламъците

 

Спряно е движението на влаковете от и за ВарнаОт БДЖ потвърдиха, че ограничението е засегнало 13 композиции. Хората, които пътуват с тях ще бъдат извозени от гара „Повеляново” до гара „Варна” и от там транспортирани с автобуси. Все още не е ясно както ще се случи с нощните влакове.

 

По някои от къщите в Езерово също има поражения. Някои от жителите на селото споделиха дори, че няма да нощуват в домовете си. 

 

Областният управител на Варна Иван Великов обясни пред Нова ТВ обстоятелствата, при които в възникнал инцидента. По думите му все още се очакват окончателните данни от Регионалната инспекция за околната среда, но според властите за момента няма опасност от нови взривове или обгазяване в района.

 

„Двете цистерни са почти изгасени”, съобщи Великов. Пожарникарите ще успеят да потушат пламъците напълно, изрази увереност той.

 

От МВР съобщиха, че допълнителни сили и средства са се включили в гасенето на пожара, възникнал на гара Езерово. На място са огнеборци от Шумен и Девня, както и специализирана техника от летище Варна. Продължават опитите на пожарните и спасителни екипи да погасят възпламенилата се цистерна с дизелово гориво, както и разгърналия се на около 50 декара площ огън в близост до гарата. За момента няма опасност за намиращите се в района населени места, на този етап не се предвижда евакуация на жители им.

 

Подробности за инцидента ще научите от видеоматериалите.

 

Репортер: Искра Урумова