Белчо Йорданов поема поста на изпълнителен директор

Министър Мариана Георгиева представи новото ръководство на Българския спортен тотализатор на пресконференция в Министерството на младежта и спорта. Управителният съвет ще оглави двукратния олимпийски шампион по вдигане на тежести Нораир Нурикян, а за изпълнителен директор е избран Белчо Йорданов.

 

В управителния съвет на тотализатора са още Здравка Йорданова, Деница Узунова и финансистът Бойко Бойчев.

 

По думите на министър Георгиева представителите на новото ръководство не са партийно обвързани, а предимно свързани със спорта лица. С кадровите промени от спортното министерство целят да наложат експерти в тази сфера.

 

Новите ръководители на БСТ са назначени още в петък след освобождаването на техните предшественици, стана ясно по време на пресконференцията.

 

„В новата политика при управление на БСТ са внесени предложения за изменения и допълнения на устройствения правилник на Спортния тотализатор. Те ще бъдат обсъждани и гласувани в сряда, когато е заседанието на Министерски съвет”, обяви Георгиева, цитирана от БГНЕС. „Процентите за финансиране на физическото възпитание и спорта ще са 18, а 17% ще е издръжката на Спортния тотализатор.”

 

От думите й стана ясно също, че в бъдеще предстои всички непотърсени печалби да се внасят на 100% в сметката на министерството, като парите ще се използват за финансиране на физическото възпитание и спорта. Досега това се е отнасяло за половината от сумите.