Фронтът на пожара вече е над 8 километра

Огромен горски пожар заплашва жителите на две села край границата с Турция. Огънят гори на площ от 15 000 декара между пет свиленградски села. На мястото е съсредоточена техника от няколко региона. В гасенето се включи и хеликоптер. 


Огънят е пламнал в бадемова гора следобед и бързо обхванал огромна площ.


До късно тази вечер се обсъждаше дали хората от двете най-близки до огъня села Равна гора и Михалич да не бъдат евакуирани. Те самите се страхуват за домовете си, защото пожарът стигна на стотина метра от тях.


Въпреки че на място са съсредоточени всички сили и средства на пожарната, както и представители на полицията и граничните служби, дори и включването на хеликоптер не помага


Гасенето продължава и през нощта.


Освен големия пожар край границата с Турция, по-рано през деня пламна и гора над село Пастра близо до Рилския манастир, но огънят беше овладян. 


При село Локорско, където вчера пламъците стигнаха на метри от къщите, пожарът също е потушен. Храсти и бадемови насаждения горяха и в Иракли.


Пожарът край село Искрец вече е локализиран. Огънят там е бил потушен с помощта на хеликоптер. Заради силния вятър в местността има опасност от създаване на нови огнища. Районът остава под наблюдение. 


Репортер: Димитър Иванов