20 000 декара са изгорели, няма опасност за населението

Продължава борбата с огнената стихия в Свиленградско. Пожарът в близост до границата с Турция обхвана 20 хиляди декара площ. След цяла нощ усилена работа, гасенето продължава и в този момент. В него участват над 15 екипа огнеборци, гранични служители, полицаи, доброволци и военни.

 

Цяла нощ динамичната ситуация между свиленградските села Студена, Равна гора и Михалич създаваше работа за пожарникарите. Късно вечерта опасността за хората отмина.

 

Въпреки че два от фронтовете на пожара бяха овладени през нощта, все още продължава да гори в продължение на 3 километра.

 

Районът около селата в Сакар планина гори по няколко пъти всяка година. Най-често причината е небрежност.

 

Благодарение на помощта по въздух и на стотиците доброволци огнеборците спряха огъня преди да стигне до последните къщи в Равна гора. През нощта обаче продължи да гори на фронт от 8 километра”, каза комисар Николай Вълчев, началник на ОУ ПБЗН – Хасково. „По склона на планината пожарът се развива много бързо когато има вятър”, допълни той.

 

Николай Вълчев: Пожарът още не е локализиран"Пожарът още не е локализиран. Няма опасност за населениеито. Направили сме заявка за хеликоптер. Като цяло площта на огъня не се е разраснала много, тъй като времето беше тихо. Не се налага евакуация на населението, въпреки че извадихме възрастните хора от домовете им за по-голяма сигурност. Но това беше с превантивна цел. Хората вече са по домовете си", сподели Вълчев пред Нова ТВ. Той не можа да даде прогноза кога ще бъде изгасен огъня.

 

Сигнал за пожара на спешния телефон е подал бившият кмет на най-застрашеното село Равна гора. Той остана с пожарникарите през цялата нощ, след като опасността за хората отмина.

 

Изведохме хората от къщите, тогава се стреснаха, но им мина, сега няма опасност”, допълни Костадин Деспов

 

Борбата с огнената стихия в Сакар планина близо до границата с Турция ще продължи и днес. В нея отново ще се включи хеликоптер.

 

Репортер: Димитър Иванов