2 600 строителни фирми са изчезнали от сектора, обяви депутатът Димчо Михалевски

Всяка година се планират над 5 млрд. лева за инвестиции, а реалното изпълнение е малко над 3 млрд., отбеляза пред Националното радио зам.-председател на Парламентарната група на Коалиция за България Димчо Михалевски. По думите му управляващите са се опитали да анализират защо през последните години е намаляла скоростта на инвестициите в страната.

 

Депутатът даде пример със строителния бранш, където 2 600 фирми са прекратили съществуването си. В същото време изпълнението на проектите се забавя от вълна от искове за обжалване на обществените поръчки. Наред с това се наблюдава намаляване на работните места в строителния бранш.

 

Според Михалевски една от причините за тези негативни процеси е политиката за концентрация на много обществени поръчки в малък брой фирми. Когато има нормална конкуренция, ще има ефективно изпълнение на средствата, смята още представителят на управляващото мнозинство.

 

В България трябва да има малки, средни и големи фирми, за да има достатъчно по размер публични инвестиции, защото те се свиха на една трета през последните години”, разясни Михалевски. Той добави, че има предложение за въвеждане на национална електронна форма за акумулиране на обществено достъпна информация от публичните възложители. Тя трябва да намери място в Закона за обществените поръчки.

 

Негативно развитие социалистът отчете и по отношение на еврофондовете. По думите му нараства делът на средства за капиталови инвестиции, които идват от Европа. „Те вече са над 60%, което означава, че силно сме намалили националното усилие на генериране на средства на капиталовите инвестиции”, посочи Димчо Михалевски.

 

„Истината е, че в последните години имаме по-малко средства от ЕС. Трябва внимателно да планираме оперативните програми, да ги насочим наистина към полезни дейности и да се опитаме, подобрявайки икономическата среда, да увеличим скоростта на икономиката, постъпленията в бюджета и тяхното разходване”, пожела зам.-председателят на Парламентарната група на Коалиция за България.