Специалистите съставиха списък с храните, които могат да помогнат да намалите до минимум косопада

Генетиката играе важна роля при появата на косопад, но не по-малко важно е правилното и балансирано хранене, което да ви предпази от загубата на коса.


Изследванията сочат, че 20% от мъжете започват да оплешивяват още докато са на 20 г. Много често причината е наследствена, но специалистите съставиха списък с храните, които могат да помогнат да намалите до минимум неприятните последствия.


Косата, като всяка друга част от човешкото тяло, се нуждае от полезни хранителни вещества, за да бъде здрава. На първо място са й необходими омега-3 мастни киселини, които се съдържат в най-големи количества в орехите и сьомгата, пише БГНЕС. Не пренебрегвайте и рибата тон и зелето, тъй като мастните киселини подхранват космените фоликули на скалпа и се грижат за еластичността на косата.


За стимулиране на растежа и възстановяване на косата трябва да се разчита на цинка. Той контролира хормона тестостерон в организма и помага за регулирането на секрецията на себум в скалпа. Цинкът можете да откриете в пшеницата, стридите, говеждото, телешкото, черния дроб и др.


Срещу косопад помага и протеиновата диета от яйца, фъстъци, фасул, грах, леща, пилешко и пуешко. За засилване на кръвообращението и намаляването на загубата на коса помага и желязото. Учените са открили също така, че недостигът на магнезий в организма е свързан със загуба на коса. За да си осигурите нужния магнезий, яжте бадеми, спанак, кашу, леща, кафяв ориз.