Целта е през това време хората да пазаруват от малките търговци

Хипермаркетите в центровете на големите градове да не работят през почивните дни или с намалено работно време. Това предлагат депутати от „Коалиция за България”. Идеята им е по този начин да бъде стимулиран оборотът на българските производители и на собствениците на малки квартални магазини. 

 

Според вносителите, подобна практика се прилага успешно в Чехия, Австрия и Холандия

 

В момента, ако наш производител иска да продава продукцията си в някой от големите хипермаркети, трябва да плати първоначална вноска

 

Такава такса, както и разходите за реклама, които остават за сметка на нашия производител, според вносителите, ощетяват българските производители. За да ги направят равнопоставени на чуждите, те предлагат и друга мярка – а именно -  хипермаркетите в центъра на големите градове да не работят в събота и неделя. 

 

От идеята безспорно най-доволни са собствениците на малките квартални магазини. Людмила Георгиева е продавачка в магазин за млечни продукти. Факт е, че тук цените са по-високи от тези в един масов хипермаркет. 

 

„Просто искаме да върнем българското в България. Големите хипермаркети, да, имат много стока, бързооборотна стока, евтина стока, но при се държи на качеството”, коментира тя. 

 

Повечето големи вериги магазини отказаха да коментират идеята. Идеята  е абсолютно неприемлива - коментира в изявление до Нова телевизия една от големите вериги. От там са категорични, че подобна мярка по никакъв начин няма да стимулира българските производители. Още повече, че в много от веригите магазини над 60% от продуктите са  произведени в България. В изявлението се казва още, че ощетени ще бъдат и самите  потребители, защото така им се отнемало правото на избор къде да пазаруват.

 

Все пак вносителите обясняват, че тепърва предстои обсъждане не само с тях, но и потребителите.