Сред най-предпочитаните страни е Франция, следвана от Италия, Обединеното кралство

С 10 на сто повече са пътуванията на българи в чужбина през юли тази година спрямо юли 2012-а. Това сочат данните на Националния статистически институт.

 

Сред най-предпочитаните страни е Франция, следвана от Италия, Обединеното кралство, Чешката република, Германия, Белгия, Русия и Австрия. Същевременно намаляват пътуванията към Испания - с 34.6%, бившата югославска република Македония - с 19.7%, Румъния - с 15.4%.

 

Пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия са преобладаващи, следвани от пътуванията с цел почивка и екскурзия - 35.1%, и със служебна цел - 16.7%. 

 

В сравнение с юли 2012 г. увеличение се наблюдава при пътуванията с други цели и при пътуванията с цел почивка и екскурзия - съответно с 18.1 и 10.8%, докато при служебните пътувания е регистрирано намаление с 8.5%.

 

В седмция месец на годината посещенията на чужденци в България са с 1.5% над нивото от юли 2012 година. Регистрирано е увеличение при посещенията с цел почивка и екскурзия - с 3.3%, както и при служебните пътувания - с 2.3%, докато посещенията с други цели намаляват с 2.0%. 

 

От общия брой чужденци, посетили България, най-голям е относителният дял на гражданите от Европейския съюз. Намаление е регистрирано при посещенията на граждани от Нидерландия, Словакия, Дания, Чешката република и Германия. Същевременно е отчетен ръст при посещенията на граждани от Гърция, Австрия, Испания, Италия и Румъния.