Окончателната позиция на България за Сирия ще бъде обявена утре, добави Ангел Найденов

„Окончателната позиция на България за Сирия ще бъде обявена утре”. Това каза военният министър Ангел Найденов във връзка с обстановката в Сирия, предаде БГНЕС. "Не притежаваме способността за преки военни действия", добави министърът. 

 

По думите му това, което наблюдаваме в Сирия, няма как да остане безнаказано. Найденов твърди, че България държи на политическия диалог. 

 

Факт е, че има увеличаване на бежанския поток и правим всичко възможно за неговото приемане, заяви още той. 

 

„Консултативният съвет по национална сигурност ще го свикам на по-късен етап. Ако се наложи България да участва в по-мащабни действия, тогава ще се наложи да го свикам по-бързо”, каза президентът Росен Плевнелиев.

 

По-рано в "Здравей, България" Георги Първанов, президент на България от 2002 до 2012 година Георги Първанов призова към въздържание по отношение на действията в Сирия.

 

Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани да се въздържат от всякакви пътувания в страните от Близкия Изток и Северна Африка и най-вече в Сирия, Ливан, Египет и Либия. 

 

При извънредни ситуации българските граждани могат да се обръщат за съдействие към най-близкото дипломатическо представителство на България или на страна-член на ЕС.