Президентът почете днес смъртта на цар Борис III

Президентът Росен Плевнелиев почете днес паметта на цар Борис III и присъства на заупокойна литургия по повод 70-годишнината от неговата смърт, предаде пресцентъра на президентството. Панихидата, на която присъства и Негово светейшество българският патриарх Неофит, беше отслужена в Рилската света обител, където е гробът на българския монарх.

 

Моето посещение е акт на уважение от един български държавник към друг български държавник, то е акт на хуманност и към семейството и наследниците на цар Борис III, които за съжаление в близката история на България трябваше да понесат несправедливостта на оскверняване на семейната памет”, коментира държавният глава пред журналисти.

 

В отговор на въпрос относно кризата в Сирия и апел от страна на граждани да не се намесваме в един бъдещ военен конфликт, президентът Росен Плевнелиев призова Народното събрание да активира дебати и да бъдат взети отговорни решения. В Сирия бяха използвани химически оръжия срещу мирни граждани, това е абсолютно недопустимо, категоричен беше държавният глава. Според президента “това е въпрос на принципи, от които световната демократична общност и прогресивното човечество не бива да отстъпват”. Росен Плевнелиев подчерта, че виновниците за химическата атака в Сирия трябва да бъдат посочени и да понесат справедливо наказание. “Важно е българският парламент да направи това, което беше направено и в много други европейски държави, да проведе своя дебат, да се посочат ясно аргументите и да се прецени внимателно ролята на всеки един в ситуацията, в която се намира региона”, допълни президента.

 

По повод опасенията от ескалация на бежански поток към България държавният глава коментира, че президенската институция прави всичко възможно в рамките на своите правомощия и съвместно с другите държавни институции да осигури хуманно отношение и закрила на нуждаещите се. Призидентът припомни, че Съветът по сигурността към министър-председателя вече е набелязал конкретни мерки в тази посока.