Путин нападна остро САЩ заради твърденията, че режимът на Башар Асад е използвал химическо оръжие

Инспекторите на ООН напуснаха Сирия

 

Руският президент Владимир Путин нападна остро Съединените щати заради твърденията, че режимът на Башар Асад е използвал химическо оръжие. Според руският държавен глава подобни заявления са абсолютни безсмислици. 

 

Путин призова американската страна да представи своите разузнавателни данни пред Съвета за сигурност на ООН, за да бъде установена тяхната достоверност. Реакцията на руския президент идва само часове, след като Барак Обама обяви, че обмисля военни действия срещу Сирия заради конкретни доказателства за използването на химически оръжия от режима.

 

В същото време инспекторите на ООН, които разследваха използването на химически оръжия в Сирия, напуснаха страната и заминаха за Хага, където е централата на Организацията за забрана на химическите оръжия. Инспекторите трябва да подготвят доклад за Съвета за сигурност. Докладът обаче може да е готов до седмица, а американската страна се готви за скорошен удар, отбелязват световните медии. 

 

Президентът: Виновниците трябва да понесат справедливо наказание

 

Виновниците за химическата атака трябва да бъдат посочени и да понесат справедливо наказание, каза президентът Росен Плевнелиев и призова Народното събрание да активира дебати, за да бъдат взети отговорни решения по позицията на България. Държавният глава говори пред хората, събрали се в Рилския манастир, за да отбележат 70 години от смъртта на цар Борис ІІІ. 

 

"В Сирия бяха използвани химически оръжия срещу мирни граждани. Това е абсолютно недопустимо. Виновниците трябва да бъдат посочени и съответно те трябва да понесат своето справедливо наказания”, каза Плевнелиев.

 

Продължава и потокът бежанци към България. Над 50 души, включително жени и деца, са заловени само за тази нощ на границата ни с Турция. Повечето от тях са сирийци. 

 

Втори ден тежък трафик през границата ни със Сърбия

 

Втори ден движението през граничните пунктове „Капитан Андреево” и „Калотина” е изключително натоварено. Заради хилядите турски граждани, които се връщат към централна и западна Европа, на границите продължават да се трупат километри  опашки от коли. Пунктове работят с пълния си капацитет, а властите препоръчват на всички пътуващи да използват и останалите три точки на границата ни със Сърбия - "Връшка чука", "Брегово" и "Стрезимировци". Там в момента няма натоварване и чакащи автомобили. 

 

Папа Франциск назначи нов държавен секретар на Ватикана

 

Папа Франциск направи най-важната промяна в администрацията си, откакто пое властта във Ватикана през март. Той назначи италианецът Пиетро Паролин на поста държавен секретар на Ватикана на мястото на Тарчизио Бертоне. Паролин е на 58 години и беше посланик на Светия престол във Венецуела. Сега той става фигура номер две във Ватикана. Предшественикът му кардинал Бертоне, който е на 78 години, често пораждаше критики. В изнесени поверителни документи от Ватикана Бертоне беше обвиняван в управленчески грешки и във  взимането на неудачни решения.