Ето как се готви за него една начална учителка от Пловдив

Освен за първокласниците, първият учебен ден е особено важен и за самите учители. Мариана Кувенджиева от Пловдив вече 20 години посреща първокласници и продължава да се вълнува при всяка първа среща с новите си ученици.

 

В неделя по обед г-жа Кувенджиева бърза за училището, в което работи почти две десетилетия. С вълнение подготвя класната стая и старателно опакова като подаръци всеки комплект учебници, за да зарадва децата. Които утре за първи път в живота си ще седнат на училищната скамейка.

 

„Чувствам се може би повече дете. Развълнувана точно колкото тях. Чувствам се пред прага на едно голямо предизвикателство. Взимаш ги от нищото - от мама и татко, от детската градина, когато те нямат никакви навици, когато те гледат с широко отворени очи, когато не знаят какво да очакват от голямото нещо наречено училище. И ги въвеждаш постепенно в тази среда. Учиш ги да бъдат отговорни и да се справят”, споделя г-жа Кувенджиева, начална учителка в пловдивското ОУ “Райна Княгиня“.  

 

За началната преподавателка това ще е 10-ят й пореден випуск и първият й сблъсък с новото поколение,  за което техническите новости вече не са тайна. Особено, когато компютърът, лаптопът и мобилните устройства са станали част от живота на новите първокласници.    

 

„Просто преподаването не е вече това, което беше преди. Дори преди 5 години. Всеки учител, който не може да се приспособи към новите методи, не може да отговори на очакванията на децата да бъде в крак с новостите, с техниката, с използването на мултимедия, електронни учебници, компютри, мисля че не би могъл да оцелее в днешното училище”.

 

Според Мариана стимулът за истинския учител не е заплатата, а това един ден да видиш учениците си като успели доктори, юристи, компютърни специалисти и архитекти, с каквито тя вече се гордее.

 

„Плачейки и не искайки да се разделят с теб и когато виждаш обожанието в очите им, когато виждаш тези родители, които те гледат с благодарност, и когато след години срещнеш някои от тях и виждам, че те са се реализирали добре, си казвам това е мой ученик. Значи съм им предала любовта към ученето. Надъхала съм ги да успяват, да бъдат амбициозни и това е щастието да си учител”.

 

Завладяна от треската за утрешната първа среща с новите си ученици, днес тя усилено репетира думите, с които ще ги посрещне.

 

„Здравейте, мили първокласници! Радвам се да ви посрещна в нашата класна стая. Надявам се, че и вие сте щастливи с отворени очи да влезете и да се запознаете с мен-вашата учителка, с вашите нови приятели – книгите.

 

Репортер: Благой Бекриев