България осъди извършената на 21 август тази година атака с химически оръжия в предградията на Дамаск

„България категорично осъжда извършената на 21 август тази година атака с химически оръжия в предградията на Дамаск. Тази атака е нарушение на международното право и престъпление срещу човечеството” гласи общата позиция на президента Росен Плевнелиев и министър-председателя Пламен Орешарски за кризата в Сирия.

 

В него се казва още, че категоричен отговор от страна на международната общност ще потвърди неприемливостта на подобни действия и ще съдейства за предотвратяване на евентуално следващо използване на химически оръжия, както и на тяхното разпространение.

 

Страната ни следи с внимание предприетите в рамките на ООН действия, включително представянето на доклада на екипа на ООН/ОЗХО за атаката на 21 август. „Недвусмисленото тълкуване на този доклад ще съдейства за ефективни действия от страна на международната общност и за предприемането на по-нататъшни мерки”, се казва в позицията на България.

 

Страната ни се присъединява към предприетите усилия, насочени към фокусирането на вниманието на международната общност върху въпроса за неупотребата на химически оръжия, както и заявената решимост да бъде предотвратено използването на такива оръжия в бъдеще. „Възприемаме тези усилия като доказателство за наличието на воля за възобновяването на мирния процес”, става ясно от позицията.

 

България оценява положително поставянето под международен контрол на химическите оръжия на Сирия. Инициативата трябва да осигури прозрачност и контрол от страна на международната общност и да даде необходимите гаранции за неизползване в бъдеще на химически оръжия в тази страна.

 

„Политическо решение може да сложи край на кризата в Сирия. Едно мирно решение на конфликта ще предотврати нови жертви и ще предостави възможност бежанците да се завърнат по родните си места”, се казва още в позицията ни.