Eдна учебна година в университет там излиза около 3600 лева

Само два дни след началото на учебната година вече започна подготовката на бъдещите абитуриенти за следващия етап на обучението им. Освен към българските университети, интересът на кандидат-студентите по традиция е и към чуждите висши училища. Тази година сред най-популярните дестинации ще бъде Холандия, показват данните на една от консултантските къщи за образование в чужбина.


Всяка година около една десета от завършващите решават, че ще учат висше в чужбина. Така от години сред най-предпочитаните университети са тези във Великобритания. Причината –  високото качество на образование там и възможността да върнеш взетия за обучението си кредит, чак когато си намериш високоплатена работа. Традициите обаче може и да се променят.


Холандия много бързо набира скорост и вече се равнява с Великобритания”, обяснява Бистра Илиева, която е директор на консултантска къща за обучение. Причината – множеството програми на английски език и в пъти по-ниските цени.


Сега една учебна година в холандски университет излиза около 3600 лева. В същото време във Великобритания цените варират между 16 и 20 хиляди лева. Шотландия също все повече намира място сред желанията на студентите - там годината излиза около 4000 лева.


Според Бистра Илиева обаче тази година интересът към всички евространи ще е завишен, тъй като през 2014-а отпада ограничението за работа за българи. Именно това беше проблемът, който дълго време създаваше трудности за българските и румънски студенти на Острова. 


Въпреки това съветът към студентите е да не започват работа още от първата година, тъй като първото нещо, от което се нуждаят е стабилност. 


Извън таксите, бъдещите кандидат-студенти и родителите не трябва да забравят парите и за престой. Обикновено той излиза между 600 и 900 евро на месец. Засилва се интересът на бъдещите абитуриенти и към скандинавските страни - Финландия и Швеция.