Така не бяха гласувани нито вотът на недоверие, нито исканата оставка на Михаил Миков

За трети пореден ден депутатите не работиха. ГЕРБ бойкотира възможността за провеждане на заседание, а депутатите от "Атака" все още са зад граница. 

 

Въпреки че като първа точка трябваше да се разгледа искането на ГЕРБ председателят на парламента Михаил Миков да подаде оставка, опозицията така и не влезе в залата. Те останаха в кулоарите, макар че се планираше днес да се гласува и вотът на недоверие.

 

Въпреки двата опита таблото в залата не показа необходимата бройка депутати, за да може да работи НС. Събраха се едва 111 от 240.

 

Според ДПС това, че днес хората на ГЕРБ не са посмели да влязат, за да не бъдат преброени, както се случи вчера, доказва че макар и ненатиснали бутоните за регистрация, всъщност са били част от кворума.

 

„Това е така и заради безспорния научен факт, че едно тяло не може да е на две места.  Вчера обаче физическите тела на Бойко Борисов и Цветомир Цвятков бяха в залата и бяха част от кворума”, коментир лидерът на ДПС Лютви Местан.

 

Той предвеща края на ГЕРБ и постави под въпрос дали при това поведение партията ще присъства в следващото НС.

 

Упреци към ГЕРБ имаше и от ляво, но и признание, че работата на парламента зависи от депутатите на „Атака”, които са подали официално уведомление, че няма да пирсъстват на заседанията. Така събирането на 121 депутати се оказа невъзможно. 

 

„Борисов се държи като обидено дете в детска градитна - пречи на работата на парламента. Превръща цялата политика на ГЕРБ в един катун, който броди из парламента – влиза, излиза. Въпреки всичките им циркове, убеден съм, че от другата седмица парламенът ще заработи”, каза лидерът на „Коалиция за България” Сергей Станишев.

 

На въпрос дали БСП не се превръщат в заложници от „Атака”, Станишев отвърна: „ГЕРБ показаха своята безполезност, но всички сме наясно със ситуацията”.

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от своя страна посочи, че неговите хора са в парламента и чакат управляващите да си осигурят кворума: „Това, че вчера с трикове се опитаха да ни броят като овце, е недопустимо”.

 

За Борисов това, че не е имал възможност да гласува за свалянето на Миков и против правителството, не било проблем.

 

„Това са само инструменти, с които ги караме да покажат цялата си несъстоятелност. Крайната цел е оставката. Няма какво да си дебатираме. Те направиха парламентарен цирк”, завърши Борисов. 

 

Процедурата по гласуване на вота не е отпаднала, той може да бъде гласуван следващата седмица. Очакваме нормално заседание на парламента да се проведе в сряда. 

 

И тази сутрин около сградата на Народното събрание се събраха протестиращи. С освирквания и викове "Оставка" те посрещнаха отиващите на работа депутати.