Намаляването на бюджетния дефицит е сред приоритетите за 2014 г., каза Петър Чобанов

Повишаване на минималната работна заплата, на парите за отглеждане на дете и по-малък бюджетен дефицит – това са основните приоритети за Бюджет 2014. Заявката беше дадена от финансовия министър Петър Чобанов и потвърдена от лидера на социалистите Сергей Станишев по време на работна среща с над 150 кметове от цялата страна във Враца.

 

Повече пари за потребление у хората и по-малък дефицит – това е основният стремеж за бюджета за следващата година. Трябва да се направи така, че да се рестартира икономическият растеж, категоричен е финансовият министър. „Защото без икономически растеж, колкото и да се стремим да поддържаме фискална дисциплина, е ясно, че това е неустойчиво във времето”.

 

Предстои замразяване на възрастта за пенсиониране, докато се изработи балансирано по-устойчив модел на пенсионната система и редица други приоритети, по думите на Сергей Станишев. Сред тях е и майчинството добави лидерът на социалистите. „Ще настояваме да се покачи тази сума на 340 още от 1 януари”, потвърди Станишев.

 

За финансовия министър и икономиката, и бюджетът могат да си позволят покачване на минималната работна заплата през 2014 г. Според него растежът на БВП догодина трябва да стигне 1,8% процента. Това ще бъде осигурено с промените в законите за обществените поръчки, срещу монополите  и чрез подобряване на бизнес-средата. Това „допълнително ще остави един разполагаем ресурс у хората, който може да бъде насочен към потребление”.

 

Повече по темата ще научите от видеото.

 

Репортер: Румяна Попова