Нито дружеството, нито общината имат средства да направят основен ремонт на медицинския център

Потресаващо състояние на медицинско заведение. Падащи тавани, студ и мизерия посрещат от години пациентите във видинската поликлиника. След десетките сигнали и снимки, които получихме от зрители, проверихме на място, какво е състоянието на сградата. 


Сградата на бившата видинска поликлиника, където сега се помещава диагностично-консултативният център,  е строена преди 30 години. Оттогава не й е правен основен ремонт. От таваните в коридорите и кабинетите пада мазилка, а стъклата на старата дървена дограма на много места са счупени.


„Пейки, столове, всичко е разбито, не се подържа чисто, мизерно е. Ако това е поликлиника в тази мизерия”, коментира пред камерата ни пациент. 


Най-голямото неудобство за пациентите е неработещият асансьор в четириетажната сграда. 


На горните етажи се намират лекарските кабинети, ТЕЛК и Съюзът на слепите. Хора с увреждания не могат да стигнат до тях без чужда помощ.


За 20 000 лева тази година е подменен асансьорът в сградата, но все още не е пуснат в експлоатация. Причината за това е, че покривът тече.


„Ако се пусне асансьорът в това състояние, може да стане късо съединение и да убием човек в него”, обясни управителят д-р Пламена Вълчева.


Проблем в медицинското заведение е и липсата на централно отопление. В лабораторията се топлят само с една малка печка на ток.


„Не е нормално за изследванията, защото трябва да има оптимална температура за направата на почти всички изследвания и зимата резултатите не са точни”, обясни лаборантът Галина Лалова.


Управителката признава, че нито дружеството, което от една година работи на загуба, нито общината имат средства да направят основен ремонт на медицинския център.


„Единственият изход е, ако общината не желае да стопанисва тази сграда, да се приватизира, да се продадат кабинетите, за да могат лекарите да си направят направят ремонти и да я приведат в добро състояние”, коментира д-р Вълчева.


Потърсихме отговора на общината, но такъв не ни беше даден.


Репортер: Биляна Борисова