Това предвиждат законови промени, които управляващите подготвят в момента

Наказателните такси за предсрочно погасяване на потребителски и ипотечни кредити да отпаднат изцяло. Това предвиждат законови промени, които управляващите подготвят в момента. В бъдещите текстове е заложено още да отпаднат всички такси за кандидатстване, одобрение и обслужване на заем.

 

Идеята на пакета от законодателни промени е да се сложи край на практиката банките да събират всевъзможни такси от потребителите. 

 

Със същите аргументи се предвижда забрана банките едностранно да променят условията по договора с клиентите си. В това число и размера на лихвите. Друга радикална промяна е свързана с потребителите, които не могат да изплащат заема си и така се стига до изземане и продажба на ипотекираното жилище. Често парите от сделката не стигат за погасяване на целия кредит и така клиентът остава длъжник. Понякога - доживот. 

 

През изминалите дни различни експерти обвиниха управляващите, че с промените реално само ще накарат банките да оскъпят авансово кредитите и така ще ги направят недостъпни за хората. 

 

Затягане на контрола при така наречените бързи кредити и въвеждане на таван за лихвите по тях предвиждат още управляващите. Амбицията е законите да станат факт до края на годината, а БСП и ДПС в момента изчистват различията си по тях.