Здравният министър коментира определянето на цените на лекарствата

В България нищо не започва и не свършва с ГЕРБ”, заяви здравният министър Таня Андреева. Изказването идва в отговор на констатациите на бившия министър на здравеопазването Десислава Атанасова по време на парламентарния контрол, предаде БГНЕС.

 

Атанасова отправи въпрос относно мерките по отношение цените на лекарствените продукти. След като получи отговор за това какви допълнителни мерки се разработват, тя изтъкна заслугите на ГЕРБ. Депутатът от ГЕРБ посочи и че "за всички в тази зала е ясно как се формират цените на лекарствените продукти - благодарение на всички мерки, които предприе нашето правителство".

 

Това провокира настоящият здравен министър иронично да отвърне, че не всичко започва и свършва с ГЕРБ. "Когато си приписвате европейски решения и директиви като заслуги на вашето правителство, и в частност ваши – вече малко преминава границите на разумното", каза Андреева.

 

Тя припомни, че определянето цените на лекарствата е посочено в Закона за лекарствените продукти, и че от 2007-ма насам са приети няколко промени на европейско ниво.

 

Здравният министър обясни, че образуването на цените се извършва въз основа на външно рефериране към цените на производителите в референтни държави, които в момента са 17 на брой, като за ценообразуваща се приема най-ниската цена.

 

Таня Андреева каза и че към днешна дата има два основни проблема, към които са насочени мерките, които се пишат. Единият проблем е паралелният износ. Така мерките, които трябва да се предприемат, са за изчистване на порочните практики.

 

"Работи се върху нова методология на договаряне и закупуване на лекарствени продукти, формалното ценообразуване не следва да се разглежда като самостоятелен процес, а като част на общия приоритет за оптимизиране на публичните разходи за лекарствени продукти", заяви тя. Андреева допълни, че започнала работа по няколко регистъра, свързани с по-скъпи терапии.