Продължава обаче да среща и отпор

Осми ден на студентска окупация. Ректоратът на Софийския университет и днес остана блокиран. Там до късно студенти от университетите, които подкрепят протеста в „Алма матер” обсъждаха как да продължат оттук нататък. Междувременно окупацията продължава да се разраства.

 

На срещата между представителите на протестиращите университети се взе важно решение – на 1 ноември, Денят на народните будители, всички протестиращи студенти да действат заедно. Няколко шествия ще има в София. Техните начални и крайни точки все още не са уточнени.

 

Рано тази сутрин протестът на студентите премина в нова фаза. Тя се изразява в различни арт акции, каквато направиха актьорите и режисьорите от НАТФИЗ, които спретнаха флашмоб и блокираха ул. „Георги Раковски”.

 

Охрана, вериги, барикади в СУВсе повече университети се присъединяват към общата кауза на протестиращите за оставка на правителството на Пламен Орешарски. По последна информация готовност за блокада имат и в Стопанската академия в Свищов.

 

Екип на Нова ТВ прекара една нощ в Софийския университет и видя как живеят протестиращите студенти вътре. Охрана, вериги и барикади посрещат малцината, които имат право да влязат в Ректората, докато тече окупацията. Материалите са за барикадиране на входовете, за да не може да влизат външни лица. Те се охраняват от постове, които се сменят на 6 часа.

 

Нови форми на протестаВ Зала 272  е щабът. Всяка вечер точно в 22 часа след протеста студентите се събират на редовното си общо събрание. Залата е мястото и където те спят. Вратите на университета се затварят точно в 11 часа всяка вечер. На сутринта окупацията продължава.

 

Протестът на „Алма матер” подкрепиха и колегите им от съседното висше училище – Националната художествена академия. И днес обаче студентската окупация среща отпор. В Медицинския университет беше проведен референдум „за” и „против” подобни действия, който продължава и утре. Студенти обаче се разграничиха от него, тъй като бил иницииран от Студентския съвет на учебното заведение.

 

Повече по темата ще научите от видеото.