Скоро най-голямата болница в Южна България няма да може да плати сметките си за ток и вода

Лекарите и медицинският персонал в болниците в Пловдив също излязоха на протест. Здравните заведения в града под тепетата се опасяват, че заради рестрикцията на Касата ще затънат в дългове, а някои от тях ще изпаднат в колапс.


Университетската болница в Пловдив е най-голямото здравно заведение в Южна България с дългове за над 10 милиона лева. Заради рестрикцията на Касата задълженията ще нараснат още, а болницата може да остане без лекарства и консумативи, тъй като няма с какво да ги плати.


„В същност тези 20% в момента ще натоварят нашите доставчици, доставчици на медикаменти, медицински консумативи, тъй като ние няма да можем да разплатим в пълен обем това, което възлагаме. И на практика, ако тази тенденция се запази до края на годината ще се натрупа задължение, което е доста сериозно. Приблизително около 5-6 милиона”, обясни изп. директор на УМБАЛ “Св.Георги“- Пловдив доц. Карен Джамбазов.


Лекарите и медицинският персонал са получили вчера заплатите си в пълен размер. За следващия месец не е ясно по колко ще вземат, тъй като Касата вече превежда на болницата по-малко пари. Д-р Красимир Янев работи от 28-години тук и смята, че това е подигравка с труда им.


Болницата засега не смята да връща пациенти, но ще ограничи някои от дейностите.


Заради орязаните средства още следващия месец болницата няма да може да плати сметките си за ток и вода.


Не само синдикатите, но и пациентите подкрепиха протеста на лекарите.


Репортер: Благой Бекриев