Общите задължения на лечебните заведения към фирмата-вносител надхвърлят 4,2 милиона лева

Заради неразплатени задължения една от големите фармацевтични компании ограничава доставките си на медикаментите на близо 80 болници в страната. Сред тях са „Пирогов”, Военно-медицинска академия, Бургаската и Сливенската многопрофилни болници. Натрупаните задължения на лечебните заведения към компанията са за над 4 милиона и 200 хиляди лева.

 

Бургаската болница е с най-големи дългове към дистрибутора - над милион и триста хиляди лева. Над милион и 200 хиляди дължи „Пирогов”, малко над половин милион са задълженията на Сливенската болница.

 

Фармацевтичната компания категорично отказва да субсидира повече лечебните заведения, тъй като въпреки писмата напомнящи за дължимите суми нямало разплащане.

 

„Една болница средно има разход между 60-66% за заплати на работещите в нея. Това са без осигуровки. Като сложат и осигуровките стават 70-80%, даже и повече, което означава, че те няма да имат никакви средства за лекарства, консумативи, ток, вода”, категоричен бе председателят на фармацевтичната компания Георги Базотев.

 

От фирмата решават да ограничат  доставката на медикаменти не само заради големите дългове, но и заради орязаните с 20% разходи, които Здравната каса няма да плати на болниците. Сред най-ощетените болници ще е Бургаската, която получава близо 30% от лекарствата си именно от тази фирма. Този месец болницата не е платила вноската си.

 

Ще затрудни страшно много нашата работа и има риск за някои лекарства да не бъдем снабдени, което съответно ще рефлектира върху нашите пациенти”, каза д-р Бойко Миразчийски от МБАЛ- Бургас.

 

За да не бъдат ощетени пациентите на този етап след договорка болници ще получават  единствено лекарства за спешни случаи. Ако не се издължат на фирмата, спрямо някои от тях ще бъдат предприети драстични мерки – спиране зареждането със здравни продукти и блокиране на банкови сметки.

 

„Това е най-лошият вариант, за който не искам и да мисля,защото блокирането на сметки означава, че каквито и постъпления да влизат в болницата, тези постъпления трябва веднага да се отчитат към фирмата. Всички други фирми на които дължим някакви пари също могат да тръгнат да блокират сметките, което може да доведе и до фалит”, заяви д-р Миразчийски.

 

За да не се стигне до това, от Бургаската болница ще търсят съдействие от общината и областната управа. Ще очакват помощ и от здравното министерство

 

От Пирогов коментираха за Новините на Нова, че все още не са получили официално становище от фирмата за намерението й да ограничи доставката на лекарства.

 

Репортер: Цеца Алексова