От други градове подкрепиха карловци, които не искат паметникът да бъде действащ храм

Над 3 000 души от цялата страна се събраха на мирен граждански протест в Карлово. Те поискаха Главното мюфтийство да се откаже от намерението си да реституира емблематичната сграда Куршум джамия, която е паметник на културата.

 

Протестиращите призоваха съдът да отмени скандалното решение, с което връща Куршум джамия на главното мюфтийство. Според жителите на Карлово недопустимо и скандално е сградата, която е исторически паметник на културата, да се превръща в действащ мюсюлмански храм и то на 100 метра от къщата на Левски.

 

Хората заявиха, че не искат религиозен конфликт и затова се обърнаха към съда и управляващите. Те предупредиха, че в момента в страната се водят още 83 подобни дела, като мюсюлманското вероизповедание иска да си върне джамиите в Дупница, Шумен и Кюстендил.

 

Към протеста на карловци се включиха хора от Казанлък, Сопот, Стара Загора, Хисаря, София и Пловдив. Дойдоха и агитките на Левски и ЦСКА.

 

В открито писмо кметът Емил Кабаиванов призова главния мюфтия Мустафа Хаджи да оттегли съдебния иска за Куршум джамия и прилежащата до нея градинка. В момента общината обжалва решението в Апелативния съд.

 

От Главното мюфтийство заявиха, че са си поискали джамията, тъй като разполагат с акт за собственост от 1923 г., имат намерение да реставрират сградата и да я превърнат в действащ храм.

 

В момента по улиците на Карлово се провежда протестно шествие.

 

Повече по темата ще научите от видеото.

 

Репортер: Благой Бекриев