Студентите обвиниха лидера на ГЕРБ за “несъразмерната ескалация на полицейската държава”

„Ранобудните студенти” разпространиха позиция, в която коментират изявлението на лидера на ГЕРБ, че хората очаквали той да оглави протестите. В сряда Бойко Борисов обяви в кулоарите на Народното събрание, че партията му организира антиправителствен митинг в събота, който ще се проведе в Пловдив.

 

Студентите от Града на тепетата вече обявиха, че няма да го подкрепят. Нещо повече – имаше закани за организиране на контрапротест на протеста на ГЕРБ-ерите.  

 

„Г-н Борисов, явно се затруднявате да разберете, защо е невъзможно не само да ни оглавите, но и да се върнете на власт с наша подкрепа”, се казва в разпространената снощи позиция на „Ранобудните”, които определят себе си като „потърпевши от полицейско насилие, достигнало пика си в полицейската държава, за чиято несъразмерна ескалация ГЕРБ положиха немалко усилия”.

 

„Вярно е, че държавата има монопол над легитимното насилие в обществото. Но нормално ли е най-бедната членка на ЕС да е страната с най-висок брой полицаи на глава от населението?”, питат риторично студентите. Според тях „за самочувствието на МВР да погазва закона носи отговорност и г-н Борисов, като бивш главен секретар на МВР и министър-председател”.

 

„Нека стане ясно, че политиката, която въплъщавате, е в разрез с идеологията ни и борбата ни за една бъдеща държава, която се грижи за гражданите си, а не ги изоставя, както вие направихте”, обръщат се „Ранобудните” към лидера на ГЕРБ-ерите, когото обвиняват в обезкървяване на здравеопазването и образованието с цел да се подсилят силовите структури, занимавали се с подслушване, „докато народът се самозапалваше в отчаянието си”.

 

„Ние се уморихме от всички лица, говорители и предводители на прехода. Не сте изключение от тази група. Направете си труда да прочетете съдържанието, което Окупацията ни произвежда и сам ще се убедите, че нямаме допирни точки… Ние не ви чакаме да ни оглавите, а да си тръгнете”, завършват посланието си студентите.