Митрополит Николай не беше открит за коментар по случая

Съмненията около смъртта на варненския митрополит Кирил продължават. Според отец Димитър Амбарев, който беше един от приближените до Кирил Варненски, смъртта на владиката не е битово произшествие, а престъпление. Това каза духовникът в сутрешния блок „Здравей, България”. 

 

Президентът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев пък обясни, че още в началото на юли е пуснал сигнал към прокуратурата за смъртта на митрополит Кирил

 

Ден след смъртта на дядо Кирил, Константин Тренчев пуска писмо до главния прокурор Сотир Цацаров. В него той споделя, че варненският митрополит му е разказал, че е бил заплашван. Самият Тренчев вече е разпитан от прокуратурата. 

 

„Митрополит Кирил сподели, че с дядо Николай отношенията им са доста изострени и че пред свидетели и лично е крещял по него, заплашвал го е”, обясни президентът на КТ „Подкрепа”. 

 

Пред Тренчев митрополитът споделил, че е бил предупреден, че се готви нещо срещу него. 

 

Свидетел на обиди и заплахи от страна на митрополит Николай към  дядо Кирил станал и отец Амбарев: „Излиза Николай Пловдивски пръв от Синода, обърна се към Кирил, той вървеше по-назад, и му заяви ще те убия, ще те отровя живота, ще те вкарам в затвора.”

 

Самият митрополит Николай днес не беше открит за коментар. Отецът Амбарев припомни още, че след четири месеца разследвания властите във Варна излезли с две версии за смъртта на владиката  - удавяне и хипотермия. 

 

Главният прокурор Сотир Цацаров от своя страна нарече смъртта на Кирил криминален случай. Според него обаче държавното обвинение не може да работи със слухове, че някой нещо е казал или чул. 

 

От Дирекция „Вероизповедания” отказаха да коментират случая.

 

Предстоятелят на храм "Св. Александър Невски" епископ Тихон пък заяви, че е добре да се изостри вниманието на варненската прокуратура и да разгледа още веднъж причините за смъртта на митрополит Кирил. Според епископа липсва мотив затова дядо Кирил да е бил убит. 

 

Повече по темата гледайте във видеото.