Все по-популярни стават лавракът и ципурата, внос от Гърция, както и норвежката сьомга

На Никулден по традиция слагаме на трапезата риба. Все по-често хората избират екзотични видове, внос от далечни страни. Някои вече подсигуряват никулденската трапеза, като сами си ловят рибата.

 

Ако все пак не ни провърви с въдицата, винаги можем да си „уловим” риба от някой специализиран магазин. Тук обаче освен класическия шаран, можем да намерим и много негови далечни братовчеди, от още по-далечни земи.

 

Празничното пазаруване вече започва. Все по-популярни стават лавракът и ципурата, внос от Гърция, както и норвежката сьомга.

 

„Бих искала да успокоя българския потребител, че рибата, която се внася, подлежи на непрекъснат официален контрол”, заяви пред Нова телевизия д-р Дора Петлова от Агенцията за безопасност на храните.

 

Извън Стария континент, риба внасяме основно от Аржентина, САЩ, Канада, Перу, Еквадор и Чили. А за виетнамския пангасиус се заговори, че е пълен с вредни вещества.

 

„Мога да уверя всички потребители, че резултатите не показват никакви отклонения”, заяви д-р Петлова.

 

Сред най-евтините варианти остават още замразената бяла риба и скумрията. На цени между 5,50 и 7 лева.

 

Ако решим да пазаруваме по-разточително, можем да заложим на сайда от Атлантическия океан. Цената му е 12 лева за килограм. Толкова струва и особено модерната напоследък сьомгова пъстърва.

 

Шаранът за Никулден ще ни струва между 5 и 7 лева за килограм.