През миналата година 10% от населението на ЕС е изпитвало материални лишения

Почти половината от българите са били застрашени от бедност или социално изключване през 2012 г. Това показват данните на Евростат. Според статистическата служба на ЕС заплахата се отнася за 49% гражданите на страната ни.

 

По този показател България е на първо място сред държавите-членки на ЕС. Следват Румъния с 42%, Естония с 37% и Гърция с 35%. В същото време само 15% от жителите на Чехия са заплашени от бедност и социално изключване, както и 17% от финландците, 18% от шведите и жителите на Люксембург, 19% от французите.

 

През миналата година рискът от бедност и социално изключване е застрашавал близо една четвърт от европейците (24,8%), или 124,5 млн. души, предаде БГНЕС. На фона на възходящата тенденция Евросъюзът определи намаляването на техния дял като една от ключовите цели в стратегия "Европа 2020".

 

Заплашените от бедност хора са изправени пред поне един от следните проблеми – риск от парична бедност, остри материални лишения или живот в домакинства с много нисък трудов интензитет, посочват от Евростат. Парична бедност заплашва 17% от европейското население. Най-застрашени от нея са гражданите на Гърция и Румъния (23%). Прагът на бедността варира значително между отделните държави-членки, отбелязват обаче от статистическата служба.

 

10% от населението на ЕС е било в положение на остри материални лишения или условия на живот, свързани с ограничения, като невъзможност за плащане на сметките, отопляване на жилището или едноседмична почивка извън него. Най-високият процент на остри материални лишения се наблюдава в България (44% от населението) и в Румъния (30%), а най-нисък в Люксембург и Швеция, където от тях страдат само 1% от гражданите.